Ιστορική Αναδρομή – Σύγχρoνες Τάσεις
Στις αρχές της δεκαετίας το΄50 ξεκίνησε η παραγωγή προφίλ από PVC με εξέλαση, η οποία είχε οπλισμό αλουμινίου ή σιδήρου. Η ανακάλυψη αυτή βελτιώθηκε το 1965 όταν με την μέθοδο της co-extrusion παράχθηκαν προφίλ με μαλακά άκρα που δρούσαν ως στεγανωτικά. Η τεχνική δηλώθηκε σαν ευρεσιτεχνία αλλά σύντομα διαπιστώθηκε ότι η παραγωγή προφίλ με αυτόν τον τρόπο ήταν οικονομικά ασύμφορη.
Με συνεχείς βελτιώσεις και δοκιμές έφτασε στην μορφή που παράγεται σήμερα.
Στον κλάδο των κουφωμάτων ξεκίνησε τις τελευταίες δεκαετίες μια τεράστια προσπάθεια ώστε να εξυπηρετηθούν οι απαιτήσεις της σύγχρονης δόμησης και των νέων εφαρμογών. Μετά το 1970 παρουσιάστηκαν κουφώματα που οι προδιαγραφές τους πληρούσαν όλες τις απαιτήσεις του σύγχρονου ανθρώπου οι οποίες χωρίζονται σε τεχνικές και λειτουργικές απαιτήσεις.
Παραγωγή και Επεξεργασία της Πρώτης Ύλης (P.V.C)
Παραγωγή
H παραγωγή του PVC ξεκινάει με δύο κύρια συστατικά, το πετρέλαιο και το αλάτι. Από το πετρέλαιο με διάφορες χημικές διαδικασίες παράγεται το αιθυλένιο και από το αλάτι με ηλεκτρολυτικές διαδικασίες απομονώνεται το χλώριο. Το αιθυλένιο με το χλώριο ενώνονται στους 80οC σε ένα υλικό που ονομάζεται διχλοροαιθάνιο και στην συνέχεια δημιουργείται το βινυλοχλωρίδιο. Το βινυλοχλωρίδιο με την σειρά του πολυμερίζεται (πολλά μόρια ενώνονται μεταξύ τους σε αλυσίδα) και δημιουργείται το PVC.
Εφαρμογές
Το PVC σήμερα έχει ευρύτατη εφαρμογή. Το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχει η οικοδομή και συγκεκριμένα η παραγωγή κουφωμάτων, επενδύσεων πατωμάτων και σωλήνων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ποσοστά εφαρμογής PVC κουφωμάτων σε χώρες της Ευρώπης, Γερμανία 53,5%, Ισπανία 10,1&, Ιταλία 12,3%, Ιρλανδία 70,8%, Αγγλία 47,8%, Τσεχοσλοβακία 44,2% Ουγγαρία 53%, Ελλάδα 9,7%.
Τεχνολογία Κουφωμάτων
Τα μοντέρνα παράθυρα είναι πολύ αποδοτικά. Τις τελευταίες δεκαετίες τα προϊόντα έχουν εξελιχθεί σε τεράστιο βαθμό. Νέες απαιτήσεις σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και σε σχέση με τις δυνατότητες διαμόρφωσης και σχεδιασμού. Σήμερα, όποιος χτίζει κάτι καινούργιο ή ανακαινίζει κάτι παλιό είναι σίγουρο ότι θα επωφεληθεί από αυτή την πρόοδο. Παραδοθείτε στον κόσμο των παραθύρων και ελάτε μαζί μας μια βόλτα στη σύγχρονη τεχνολογία παραθύρων.
Κατασκευές
Πλεονεκτηματα
1. Ελάχιστο Κόστος Συντήρησης και Μακροζωϊα
Τα συνθετικά κουφώματα δεν απαιτούν βάψιμο και γενικά συντήρηση. Καθαρίζονται εύκολα, δεν σαπίζουν, δεν στρεβλώνουν, δεν σκουριάζουν ακόμη και σε παραθαλάσσια κλίματα. Τα συνθετικά κουφώματα αντέχουν για πάντα χάρη στην ποιότητα υλικών που χρησιμοποιούνται αλλά και χάρη στην σύγχρονη τεχνολογία. Για αυτόν τον λόγo χαρακτηρίζουμε τα συνθετικά κουφώματα σαν επένδυση για το σπίτι.
2. Ποικιλία Σχεδίων και Χρωμάτων
Με την μεγάλη ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων που υπάρχει σήμερα στα προφίλ έχουμε την δυνατότητα να ικανοποιήσουμε όλα τα γούστα που μπορεί να αφορούν χρώματα, σχέδια , ειδικές κατασκευές υψηλής αρχιτεκτονικής και λειτουργικότητας.
3. Θερμομόνωση
Ένας από τους βασικούς στόχους των σύγχρονων κατασκευών κτηρίων είναι η μέγιστη αξιοποίηση της ενέργειας που θα απαιτηθεί για την θέρμανση και τον κλιματισμό του κτηρίου.
Ένας από τους κύριους παράγοντες απώλειας ενέργειας σε κτήρια είναι τα κουφώματα και συγκεκριμένα η θερμομονωτική συμπεριφορά των υλικών κατασκευής των κουφωμάτων.
Η Θερμομονωτική ικανότητα που παρουσιάζουν τα προφίλ από PVC είναι και ο λόγος που επέτρεψε την ανάπτυξη της διείσδυσης των συνθετικών κουφωμάτων στην ελληνική αγορά.
Το Συνθετικό κούφωμα σε σχέση με άλλα υλικά.
Όπως γνωρίζουμε η θερμομόνωση έχει σχέση με τον συντελεστή μετάδοση θερμότητας k, όσο μικρότερος είναι αυτός τόσο καλύτερη μόνωση έχει το υλικό.
Σύμφωνα με επίσημες έρευνες αποδειχθεί ότι τα προφίλ αλουμινίου έχουν τα μεν με Θερμογέφυρα συντελεστή μετάδοσης θερμότητας k=2,7έως 3 W/m K, ενώ στα απλά προφίλ αλουμινίου k=4 έως 5 W/m K. Άρα 31,5% καλύτερη θερμομονωτική συμπεριφορά
Κ =Συντελεστής θερμοδιαπερατότητας του κουφώματος, DIN V 4108-4
Κ αλουμινίου=3,8 W/m K
Κ Συνθετικού=2,6 W/m K
Κ Ξύλου=2,6 W/m K
4. Ηχομόνωση
O συντελεστής ηχομόνωσης βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και σε συνάρτηση με ειδικούς υαλοπίνακες ανάλογης ηχομόνωσης επιτυγχάνεται η μείωση των εξωτερικών θορύβων κατά 70%. Ένας καθοριστικός παράγοντας που επηρεάζει την ηχομονωτική ικανότητα των κουφωμάτων είναι ο υαλοπίνακας. Το πάχος της υάλωσης δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 4 χιλιοστά διότι στις περιπτώσεις αυτές είναι ευάλωτο στις κάμψεις. Η απόσταση μεταξύ της διπλής υάλωσης όσο μεγαλώνει τόσο πιο μαλακή γίνετε η σύνδεση των δύο τζαμιών μεσώ του μεταξύ του αέρα, με αποτέλεσμα να βελτιστοποιείται η ηχομόνωση. Τα ασύμμετρα πάχη τζαμιών είναι καλύτερα από τα συμμετρικά (π.χ 8-12-4 αντί 6-12-6) διότι έτσι αποφεύγουμε τον ταυτόχρονο συντονισμό των κρυστάλλων.
Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες ειδικές τιμές για διάφορους τύπους υάλωσης
4-12-4 Δείκτη ηχομόνωση Rw (στο κούφωμα) 32-34 dΒ
4-16-4 Δείκτη ηχομόνωση Rw (στο κούφωμα) 33-35 dΒ
6-12-4 Δείκτη ηχομόνωση Rw (στο κούφωμα) 34-36 dΒ
Για την άνετη διαβίωση στους χώρους σας οι απαιτούμενες τιμές του δείκτη θορύβου είναι:
– Υπνοδωμάτια (νύχτα) 25-30 dB
– Καθιστικά 30-40 dB
– Γραφεία 40-50 dB
5. Ασφάλεια
Στα συνθετικά κουφώματα της ATRIUM τοποθετούνται περιμετρικοί μηχανισμοί με πολλαπλά κλειδώματα καθώς και 4 κλειδώματα ασφαλείας με ατσάλινες μανιταροκεφαλές. Επίσης τοποθετείτε ασφάλεια περιστροφής που δεν επιτρέπει την περιστροφή του χερουλιού εάν το παράθυρο δεν είναι κλειστό. Αυτά τα στοιχεία κατατάσσουν τα Συνθετικά κουφώματα της ATRIUM στην κατηγορία WK2 η οποία είναι ιδανική λύση για αυξημένη ασφάλεια.
6. Στεγανότητα – Αντισταση στον Αέρα
Από τις κυριότερες ιδιότητες κουφωμάτων της ATRIUM είναι η υψηλή αντίσταση τους στην βροχή και στους δυνατούς ανέμους καθώς και η στεγανότητα των αρμών. Κατατάσσονται στην κατηγορία Klasse 3/Klasse 7a δηλαδή αντοχή στην υδατο-διαπερατότητα σε ανέμους με ταχύτητα έως 110km/h.
7. Σεβασμός στο Περιβάλλον
8. Προστασία από την Φωτιά
Δεν απαιτείται η κατανάλωση ξυλείας που έχει άμεση επίπτωση στον δασικό πλούτο και είναι φιλικά προς το περιβάλλον γιατί έχουν την ικανότητα να ανακυκλωθούν εξολοκλήρου.
Το PVC είναι ένα από τα λίγα υλικά τα οποία δεν βασίζονται εξ’ ολοκλήρου στο πετρέλαιο.
Το μεγαλύτερο μέρος της σύστασης του PVC αποτελείται από χλώριο (περιεκτικότητα 57%). Αυτό το μέρος του χλωρίου προέρχεται από αλάτι, μια πηγή πρώτης ύλης η οποία μελλοντικά δεν πρόκειται να “στερέψει”. Το συνθετικό επιβαρύνει στο μικρότερο ποσοστό την κατανάλωση ενεργειακών αποθεμάτων κατά την παραγωγή του και συμβάλει έτσι στη εξοικονόμηση ενέργειας. Έχει εξοικονόμηση 40% του κόστους πετρελαίου θέρμανσης του
Τα προφίλ των συνθετικών κουφωμάτων έχουν την ιδιότητα να σβήνονται μόνα τους όταν δεν υπάρχει αναφλεκτική πηγή. Έτσι δεν συμμετέχει ενεργά σε φωτιά διότι έχει την ιδιότητα να αναθερμαίνεται δύσκολά.
Ανακεφαλαίωση
Το συνθετικό κούφωμα επιβαρύνει στο μικρότερο ποσοστό την κατανάλωση ενεργειακών αποθεμάτων κατά την παραγωγή του και συμβάλει έτσι στη εξοικονόμηση ενέργειας.
- Προσφέρει εξοικονόμηση 40% του κόστους πετρελαίου θέρμανσης.
- Έχει τις καλύτερες τιμές ηχομόνωσης έναντι άλλων υλικών.
- Συνεισφέρει στο οικολογικό ισοζύγιο.
- Αποφεύγει έξοδα συντήρησης των παραθύρων.
- Βελτίωση της ποιότητας ζωής.